Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tatami (jelentése:hajtott) szorosan szövött gyékényfonat borítású rizs szalmaalap, melyet varrott textilszegély tart össze. A négyszögletes egység mérete 90X180 centiméter, vastagsága 5 centiméter. A japán szobák méretezése és elnevezése még a mai napig is a lefektetett tatamik száma szerint történik. Szabványos méretével a japán építészet modulszerű alapegységévé vált sok-sok évszázada.

A kissé édeskés szagú tatami-borítású szoba – részben párnákkal kiegészítve – kezdetektől fogva a japán otthonok életterét, az ülés, a fekvés, az étkezés, a játék helyszínét jelentette egyszerre. A mai japán házakban vagy lakásokban gyakori, hogy legalább egy tatami-borítású szoba található.

 A tatami kezdtekben csak a gazdag nemesség luxuscikke volt. A 17. század végétől azonban a k6znép is elkezdte használni. Utcai lábbelivel nem szabad a tatami felületére lépni, ami megmagyarázza azt az ősi szokást, hogy a cipőt minden körülmények között le kell venni, ha egy japán házba, lakásba vagy valamilyen tradicionális épületbe lép be valaki, hiszen korábban szinte valamennyi belső felületet tatami borított.

Forrás:Inuyasha és Japán

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.