Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japán turizmusa nem tartozik a legjelentősebb országok közé. Ennek ellenére kivételes természeti és épített látnivalókkal rendelkezik. Társadalmi és gazdasági háttere is a legszínvonalasabb országok közé tartozik. A legnagyobb küldő piacoktól távol fekszik illetve, hogy magas árszínvonalú.

Japán a „Felkelő nap országa”, a 2000 éves múltra visszatekintő szigetország, az egyetlen Ázsiában, amely a világgazdaság egyik legfejlettebb országává lett. Nem a nyugati civilizációs alapjáról indulva, hanem saját erejéből zárkózott fel a világ nagyhatalmai közé. Eközben ősi hagyományait illetve annak legtöbb elemét megőrizte

 

Vonzerői 

Az ország turizmusában együtt van a múlt, a jelen és a jövő. Fontos vonzerőt jelentenek a hagyományos kulturális értékek, a vallási értékek, (a shintoista és a buddhista valláshoz kötődő építmények), mellett a legmodernebb technikai nevezetességek (Sinkanszen gyorsvasúti rendszer, Seikan-alagút). Az ország gazdasági jelentőségéből fakad az üzleti és a konferenciaturizmusa. Az egészséges életmód miatt[1] jelentős a sportturizmusa is. Az ország az elmúlt 4 évtizedben három olimpiát, valamint Dél-Koreával közösen labdarúgó VB-t rendezett.

Szinte az év minden napján, ünnepelnek valamilyen eseményt Japánban. Sok fesztivál, melyet a helyiek "matsuri"-nak neveznek, shinto vagy buddhista eredetű, míg a hófesztiválokat és a tűzijátékokat inkább a helybeliek, mint a turisták számára szervezik. A shinto eredetű "matsuri"-k során a japánok a kamikkal (istenekkel, szellemekkel) kommunikálnak, bőséges termésért, jó üzletért valamint boldog és virágzó közösségért fohászkodnak.

Turisztikai körzetei 

Japán területe tengeri szigeteken fekszik, ezért a turisztikai körzeteit szigetenként tekintjük át:

Hokkaido szigete 

Ez a legészakibb sziget. Turizmusa a természeti adottságokon alapul. Hegységek, tavak, vulkánok és nemzeti parkok alkotják. A trekking, az ökoturizmus és a síturizmus emelkedik ki. Központja: Szapporo. Ez a város volt a helyszíne az 1972-es téli olimpia helyszínének.

Honsu szigete

Az ősi Jakusidzsi buddhista templom Narában.

Ez a legnagyobb sziget. A japán gazdaság fő helyszíne. A turizmusban is ez a sziget játssza a legfőbb szerepet. Hokkaido szigetével a világhíres, tenger alatti 53 km hosszú Seikan-alagút köti össze. A sziget északi része a japán síturizmus alapvető bázisát adja. Vulkánjai közül híres a Bandai-San, a Towada-tó körül nemzeti parkot hoztak létre. Kiemelkedő idegenforgalmi körzet Nikko, amely a hasonló nevű nemzeti parkban van.

Honsú középső részén van,a legismertebb természeti nevezetesség, az ország szent hegye a Fuji, az ország egyik jelképe.[2] Többrétegű vulkán egymásra épüléséből jött létre. A zarándokok és a turisták százezrei látogatják a hegyoldal erőteljes erózióját. A Japán-Alpok a szigetvilág legmagasabb helyszínei az átlagosan 3.000 méter magas hegycsúcsokkal és nemzeti parkokkal. Fő turisztikai központja: Nagano téli olimpiai város.

A Császári Palota
előtérben a Nidzsubasi híddal.
Okinawai tengerpart

Tokió a maga 12 milliós lakosságával a világ legdrágább fővárosa. Leghíresebb vonzerői:

Japán legismertebb kultúrtörténeti a sziget déli részén sorakoznak. Ezek többsége világörökség.

Kyoto japán uralkodók székhelye volt. Az ország vallási és kulturális központja is volt 1000 éven keresztül. (255 szentélye, 1600 buddhista templommal rendelkezik. Kertépítészete nagy hatást váltott ki a világ tájépítészetére.

Nara még régebbi központ volt. Itt található hatalmasabb faépülete a Nagy Buddha Csarnok, ami a világ legnagyobb Buddha-szobrát rejti.

Horjudzsi 48 buddhista temploma a faanyagot használó építészet csúcspontja. A Himedzsi-dzsó várkastély isa legnépszerűbb célpontok közé tartozik.

Hirosimában van az atombomba áldozatainak békeemlékműve, a világ legnagyobb kegyeleti helye.

Kyushu szigete

A szigeten vulkanikus tevékenység észlelhető. Ez a sziget az ország utóvulkáni tevékenységekben leggazdagabb szigete. Aktív vulkánok is találhatók itt! Az Aso Nemzeti Park az ország leghíresebb és leglátogatottabb nemzeti parkja a szigetvilág legnagyobb, 25 km átmérőjű kalderájával.

Shikoku szigete 

Ezen a szigeten nincsenek aktív tűzhányók. Lepusztult vulkáni hegységek vonzótényezőt jelenthetnek.

Ryukyu szigetek 

A szigetek szubtrópusi éghajlata és apró szigetei a tengerparti turizmus feltételeinek felelnek meg. Központja: Okinawa

Japán, mint küldő ország 

A japán kertépítés művészete
Siodome
Tokió egyik gazdasági negyede

Japán szerepe a nemzetközi turizmusban elsősorban a kiutazásban meghatározó. A turisták költései alapján a negyedik legnagyobb küldőpiacot jelenti a világon. Japánban alacsony az utazási intenzitás. A 128 millió lakosnak csak kis hányada utazik külföldre, bár ez várhatóan, egyre növekedni fog. Amiért a fogadó országokban a japán turistákat különös figyelem illeti meg,az, hogy a fajlagos költés tekintetében, a legnagyobb küldő országok közül, Japán rendelkezik a legnagyobb értékkel.

Japán földrajzi helyzetéből fakad, hogy a legnagyobb küldő országokkal összehasonlítva, lényegesen nagyobb a saját régión kívüli utazások aránya. Amíg a németek 90%-a Európán belül utazik, addig a japánok több, mint 50%-a elhagyja saját régióját, s Európába vagy Amerikába utaznak. A japánok első számú célországa az USA, a második Dél-Korea. A statisztika megtévesztő, mert az utazások 25%-a a Japánhoz közeli trópusi szigetekre irányulnak.[3] A további kedvelt célországok: Kína, Thaiföld, Tajvan, Ausztrália. Az európai országok közül: Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország.
Forrás:Wikipédia

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.